In het stappenplan: Hoe houd ik mijn hond of kat op het juiste gewicht? kun je lezen hoe je het beste een goed dieet samen kunt stellen voor je hond of kat. Maar we willen hierbij een kanttekening plaatsen. Een sterk vervet dier op dieet zetten is niet zonder gevaar, het is daarom belangrijk dat je langzaam naar het gewenste dieet toewerkt en dit niet abrupt doet. We gaan uitleggen hoe het zit en wat de gevaren zijn indien je dit niet goed doet.

Werking vet-metabolisme
Wanneer een dier sterk vervet is betekent dit dat het vet-metabolisme van het lichaam op een hoog pitje draait. Het orgaan wat centraal staat in het verwerken van deze vetten is de lever. Vetzuren komen aan in de lever en moeten in de levercellen worden omgezet tot complexen, deze worden vervolgens afgegeven aan het bloed. De complexen zijn op deze manier toereikend voor de organen die dit gebruiken om te functioneren, alle overtollige vetten worden opgeslagen als vetweefsel. De lever is in staat veel vetten te verwerken, maar er komt een moment dat het gevaarlijk wordt, namelijk wanneer het dier abrupt veel te weinig gaat eten of zelfs gaat vasten. Dit is het geval wanneer je besluit het dier acuut op een streng dieet te zetten of wanneer het dier niet meer eet omdat het ziek is.

Metabolisme bij acuut vasten
Wanneer het dier ineens veel te weinig eet zien we dat er te weinig aanvoer is van glucose. Glucose is nodig als energie om de massale vet-verwerking in de levercellen waar te kunnen maken. De levercellen komen in een ‘dipje’, het vet kan niet worden verteerd maar blijft wel binnenkomen omdat er nog zoveel vet in het lichaam aanwezig is. Dit gebeurt in alle cellen tegelijk en er treedt leververvetting op. Een lichte vervetting van de lever is geen groot probleem, maar wanneer dit toeneemt kan de lever zijn functie niet meer goed uitvoeren. De lever is heel belangrijk voor ontgifting. Wanneer de lever deze functie niet meer goed kan uitvoeren krijgen we inwerking van toxische substanties (zoals ammoniak) op andere weefsels, waaronder het centraal zenuwstelsel. De hersenen kunnen zo ver aangetast worden dat het dier in een coma raakt en zelfs kan sterven.

We zien vaak dat een kat sterft binnen 14 dagen nadat hij niet meer eet, een kat is dan ook het gevoeligst bij het doormaken van dit proces. Wanneer je als baasje tijdens het vasten een probleem bij je dier opmerkt, zul je al snel weer meer voeding gaan geven. Helaas is op dat moment de vicieuze cirkel vaak al in gang gezet en wil het dier niet meer eten. Indien het dier wel blijft leven kunnen er ook nog eens extra complicaties optreden ten gevolge van leververvetting, door de vervetting zetten de levercellen en dus de lever uit. Het kapsel van de lever komt hierbij onder spanning te staan, bij de minste inslag van buitenaf kan het kapsel al scheuren. Dit geeft een ernstige tot levensbedreigende bloeding.

Hoe dan wel op dieet?
Laat dit geen reden zijn om je dier niet op dieet te zetten! Het blijft heel belangrijk dat het dier een gezond gewicht bereikt, naast veel onderliggende problemen van overgewicht kan dit proces zich ook voordoen zonder dat je het dier op dieet zet. Het dier kan namelijk ziek worden en een licht ‘griepje’ kan dit proces al op gang brengen. De hond of kat wil 2 dagen niet meer eten en de vicieuze cirkel is in gang gezet.

Het is belangrijk dat het dieet dus geleidelijk wordt ingezet. Bereken met het ‘stappenplan’ wat de voeding voor de hond of kat dient te zijn. Vervolgens ga je het dieet langzaam op gang brengen, hiermee voorkom je ook dat het dier gaat schooien omdat hij grotere porties gewend is. Vooral bij honden is dit lastig, je kunt de voeding van de hond eventueel opvullen met groene boontjes, deze bevatten zeer weinig calorieën. Daarnaast zou je over kunnen stappen op dieetvoer, dit bevat minder calorieën waardoor je meer mag geven en de hond ook zijn maag gevuld heeft. Verspreid het afbouwen (afhankelijk van het overgewicht) uit over een aantal weken.

Tot slot
Ga zeker aan de slag met ons stappenplan om je hond of kat op het juiste gewicht te krijgen maar houd het risico op leververvetting in de gaten. Wanneer je het moeilijk vindt om in te schatten hoe snel je het dieet mag opbouwen, neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan je adviseren omtrent het verantwoord op dieet zetten van je hond of kat.

Geef je reactie op dit artikel