> Uitgebreide uitleg
van onze behandelingen.
Bij van Schot & Mane bieden we veel diensten en behandelingen aan in onze eigen kliniek. We vinden het belangrijk dat je met je huisdier voor zo veel mogelijk zaken bij ons geholpen kunt worden, daarom blijven we nu en in de toekomst investeren in nieuwe apparatuur en een nog ruimer aanbod van onze diensten en behandelingen. Klik hieronder op een behandeling of dienst voor een uitgebreide uitleg.
Naast het volgen van het standaardschema aan vaccinaties bieden wij ook de mogelijkheid tot vaccineren op maat bij honden en katten d.m.v. titeren.
Het standaardschema wordt al vele jaren met succes gevolgd. Hierbij worden hond, kat en konijn ieder jaar nagekeken en krijgen zij de gepaste vaccinaties. Neem voor de vaccinatie altijd het vaccinatieboekje of paspoort van jouw huisdier mee zodat wij kunnen zien welke vaccinatie nodig is.
Langzaam ontstond de vraag of dit ‘standaard’ schema wel voor ieder dier gepast is. Door middel van titeren kunnen we controleren of de vaccinatie is aangeslagen en wanneer er een nieuwe vaccinatie nodig is. We gebruiken twee soorten testen: de vaccicheck of de rapid status titertest. Welke we inzetten is situatie afhankelijk en gebeurt in overleg. We staan altijd open voor vragen of verdere uitleg.
Ook tijdens de consultaties leggen wij graag uit wat het verschil is tussen vaccineren op maat of het standaardschema. Natuurlijk staat jouw keuze centraal en staan wij volledig achter de manier waarop jouw huisdier gevaccineerd zal worden.
Ook voor de preventie van wormen, vlooien, teken en vele andere parasieten kun je bij ons terecht. Als dierenartspraktijk bieden wij de meest recente middelen aan, deze hebben een optimale werking omdat er nog weinig resistentie ontstaan is.
Ontwormen is erg belangrijk voor pups en kittens maar ook op latere leeftijd mag ontworming niet ontbreken. Wij adviseren het volgende schema:
- Kat: 3w – 5w – 7w – 10w – 14w – 4md – 5md – 6md. Vanaf 6md adviseren wij de rest van het leven om de 3 maanden te ontwormen.
- Hond: 2w – 4w – 6w – 8w – 10w – 14w – 4md – 5md – 6md. Vanaf 6md adviseren wij de rest van het leven om de 3 maanden te ontwormen.
Behandelen tegen teken en vlooien is productafhankelijk. We bieden verschillende manieren van behandeling aan, zo kan er behandeld worden via een pipet in de nek, een halsband of een tablet. De werking termijnen variëren van 4 weken tot 3 maanden. Wij adviseren zowel hond als kat standaard voor vlooien en teken te beschermen. Indien je besluit dit niet preventief te doen is het advies dagelijks hond of kat te controleren op teken en/of vlooien. Teken die langer dan 24u vastgehecht zitten op de huid van hond of kat kunnen ziektes overdragen.
Neem je de hond of kat mee naar het buitenland kan het ontworm-schema afwijken, ook willen wij voor sommige gebieden behandelen tegen zandvliegen. Kom advies inwinnen om je dier in het buitenland optimaal te beschermen.
Het onderzoeken van de ontlasting willen wij graag laagdrempelig houden, uiteraard kunnen wij dit adviseren tijdens een consult maar ontlasting mag ook aan de balie zonder afspraak worden ingeleverd voor de nodige testen.
Een microscopisch ontlastingsonderzoeken kunnen wij uitvoeren van de meest gangbare huisdieren, waaronder vogels en konijnen/knaagdieren. Hierbij zoeken wij naar wormeieren, schimmels en bacterie-balansen. Bij afwijkingen kunnen wij bepaalde medicatie voorschrijven. Naast microscopie zijn er in sommige gevallen meer specifieke testen nodig. Zo kan er via bepaalde snel-testen en/of lab testen gescreend worden op bepaalde bacteriën of parasieten.
Een veel voorkomend probleem bij pups en kittens tot 1,5 jaar leeftijd is giardia. We zien dit voornamelijk bij jonge honden die nog in opbouw zijn van het immuunsysteem en krijgen dit over van nestgenoten of via ontlasting tijdens het uitlaten. Bij terugkerende sluimerende diarree adviseren wij ontlasting op te vangen en binnen te brengen voor een giardia sneltest. Wij bellen de uitslag dezelfde dag nog door, bij een positieve test krijg je medicatie mee. Bij ernstige problemen of een negatieve uitslag adviseren wij om op consult te komen.
Het onderzoeken van de urine willen wij graag laagdrempelig houden, uiteraard kunnen wij dit adviseren tijdens een consult maar urine mag ook aan de balie zonder afspraak worden ingeleverd voor de nodige testen.
Wij bieden de mogelijkheid aan klanten om maximaal 1 keer per jaar urine binnen te brengen voor een GRATIS beperkt urine onderzoek. In dit onderzoek testen we niet op een blaasontsteking maar kijken wij enkel naar de dichtheid van de urine. Bij nierproblemen kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren waardoor we hier afwijkingen in zien. Nierproblemen vinden we graag in een vroeg stadium om het goed te kunnen behandelen. Bij voorkeur testen we dit op ochtendurine, bij afwijkingen adviseren wij een consult voor verder onderzoek. Let op: een bloedtest is specifieker om nierproblemen vroeg op te sporen.
Urine mag bij iedere twijfel aan de balie ingeleverd worden voor een uitgebreider urine onderzoek. We adviseren een urine onderzoek bij vaker plassen, te donkere of rode urine, pijn bij het plassen en in huis plassen. We controleren de dichtheid en testen op de aanwezigheid van ontstekingscellen, rode bloedcellen, blaasgruis en enkele andere parameters. Op basis van de uitslag kunnen wij direct behandelen of een consult adviseren.
Wij zijn ervan bewust dat het opvangen van urine niet altijd even makkelijk is. We hebben slechts enkele milliliters nodig. Voor katten adviseren wij een opvang setje op te halen, dit bevat niet-absorberende kattenbak korrels waardoor de urine vanuit de kattenbak is op te zuigen. Voor meer uitleg neem contact op met de praktijk.
Door uitgebreide bloedanalyse apparatuur kunnen wij veel bloedonderzoeken in huis uitvoeren. Op deze manier hebben we van veel onderzoeken de uitslag binnen een half uur.
Enkele bloedonderzoeken die we op de praktijk kunnen uitvoeren:
-
- Pre-anesthetisch bloedonderzoek: voordat een dier onder narcose gaat willen wij graag weten of lever en nieren in staat zijn de narcose-middelen te verwerken. Hiervoor adviseren wij dit onderzoek.
- Oudere katten onderzoek: Bij oudere katten testen we bij voorkeur de nieren en schildklier, dit kan met zeer gevoelige testen. Op deze manier kunnen we ook nierproblemen in een zeer vroeg stadium opsporen en de levensverwachting van de kat sterk verhogen.
- Ziek dier onderzoek: In sommige gevallen weten we niet goed welke kant we op moeten zoeken bij een algemeen ziek dier. We testen dan een uitgebreid profiel om een verder plan op te zetten.
- Progesteron-test: Met onze apparatuur kunnen we zeer nauwkeurig progesteron testen, dit is nuttig om het dekkingstijdstip van de teef te bepalen.
- Schildklier-test
- Phenobarbital test: Ter controle van een dier onder behandeling voor epilepsie
- CRP-test: voor het opsporen van een ontsteking
- Controle bloedarmoede
- Glucose test: controle op suikerziekte
- Alvleesklierontsteking test
- FIV-FeLV test: seksueel overdraagbare ziektes bij katten, veel katten doen de ziekte helaas ook op met straatgevechten. Voordat je wenst te fokken met de kat adviseren wij standaard deze test.
Naast deze onderzoeken zijn er uiteraard een hoop onderzoeken mogelijk door de waardes via het lab op te vragen. We bespreken voor ieder specifiek geval natuurlijk welke onderzoeken mogelijk zijn en horen graag welke je wenst uit te laten voeren. Uiteraard mag je altijd contact met ons opnemen als je een onderzoek gedaan zou willen hebben. Voor honden en katten >10 jaar adviseren wij om eens in de zoveel tijd een bloedonderzoek uit te laten voeren om ziektes in een vroeg stadium op te kunnen sporen.
In bepaalde gevallen is een röntgenonderzoek van essentieel belang om tot een juiste diagnose te komen. Om deze reden hebben wij besloten om als beginnende kliniek direct een röntgenapparaat aan te schaffen.
Er kan in verschillende gevallen gekozen worden voor een röntgenfoto. Dit gaat veel verder dan enkel de onderzoeken van de beenderen:
- Verdenking van een breuk
- Bij manken met onbekende oorzaak
- Bepaling ernst artrose
- Controle heup- of elleboogdysplasie
- Ademhalingsklachten
- Hartproblemen
- Maag-darmklachten waarbij mogelijk een vreemd voorwerp opgegeten is
- Controle van blaasstenen
Om een goede foto te kunnen maken is het in sommige gevallen noodzakelijk het dier onder een roesje te brengen. Probeer het dier om deze reden minimaal 6 uur nuchter te houden voor de foto, drinken mag wel.
Ook voor basis echografie onderzoeken kun je bij ons terecht. Echografie is een zeer mooie aanvulling op röntgen en bloedonderzoek. Het geeft een meer specifiek beeld van de inwendige organen.
Voor de volgende onderzoeken maken wij graag gebruik van echografie:
- Drachtcontrole: Dit mag telefonisch ingepland worden, zonder consult kan er dan specifiek een drachtcontrole d.m.v. echografie worden uitgevoerd.
- Inwendige organen bekijken: bij vermoeden tumor, ontsteking, afwijkend bloedbeeld is de echo perfect om een beter beeld te krijgen van wat er in het lichaam afspeelt
- Controle baarmoederontsteking
- Specifieke blaasecho: gruis en/of stenen kunnen worden aangetoond. Ook kan onder echobegeleiding de blaas worden aangeprikt voor een urine kweek.
- Prostaat problemen: met de echo kunnen wij in de meeste gevallen de prostaat zeer mooi in beeld brengen
Voor meer specifieke echo’s van de buik (bijvoorbeeld controle van bepaalde bloedvaten) of hart-echo’s sturen wij je door naar een echo-specialist.
Naast de standaard sterilisaties en castraties zijn er vele andere operaties die gewoon bij ons op de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Voor de geplande operaties hebben wij enkele ochtenden in de week vrij gemaakt, namelijk dinsdag-, donderdag en vrijdagochtend. Om 09:00 uur mag je huisdier gebracht worden en wij nemen hem/haar dan op in onze opname tot hij aan de beurt is. In de loop van de middag mag hij dan weer lekker mee naar huis. Hier een gedeeltelijk overzicht van de operaties die wij op de praktijk uitvoeren:
- Castratie/sterilisatie: Bij huisdieren halen wij bij de standaard ingreep het hormoonproducerende orgaan weg, ofwel voor het vrouwelijke dier de eierstokken en voor het mannelijke dier de testikels.
- Keizersnede
- Baarmoederontsteking: Volledige verwijdering eierstokken en baarmoeder
- Bultjes verwijderen
- Cherry eye
- Abcessen/bijtwonden: Bij grotere ontstekingen wordt mogelijk een drain aangelegd
- Bloedoor: Operatie ter voorkoming van een schrompeloor
- Amputaties: Staart-, teen- en pootamputaties of wegname van een oog zijn in sommige gevallen onvermijdelijk
- Maagkanteling: Spoed-operatie met groot risico
- Vreemd voorwerp: Verwijderen van vreemde voorwerpen uit maag-darm kanaal
Enkele andere operaties zijn bij ons mogelijk, hiervoor zullen wij bespreken welke operatie er geadviseerd wordt waarna jij als eigenaar de keus hebt om dit bij ons uit te laten voeren of hiervoor naar de specialist door te gaan.
Voor orthopedische operaties en diverse andere operaties zullen wij altijd doorsturen naar een dierenarts met de kennis en apparatuur om deze op een goede manier uit te kunnen voeren.
Voor mensen vinden wij het meer dan normaal, elk half jaar een controle bij de tandarts. Ondanks goed tanden poetsen moet er dan toch zo nu en dan iets gebeuren aan ons gebit. Voor onze huisdieren is dit niet anders. Omdat wij goed onderhoud van het gebit erg belangrijk vinden voeren wij GRATIS gebitscontroles uit. Op basis van deze controle kan er een gebitsbehandeling ingeplant worden of kan er advies worden gegeven om het gebit goed te houden.
Wanneer adviseren wij om op gebitscontrole te komen:
- Wanneer het wisselen van het melkgebit niet goed verloopt
- Bij stank uit de mond
- Bij de aanwezigheid van veel tandsteen
- Bij ontstoken tandvlees (rode rand rond de tand-basis)
- Bij iedere twijfel!
Gebitscontrole is gratis maar wij vragen deze wel in te plannen zodat we tijd voor je vrij kunnen houden.
Gebitsbehandeling vindt plaats onder een roesje. De basis bestaat uit het reinigen van het gebit, wanneer je er op tijd bij bent is dit vaak ook het enige wat er hoeft te gebeuren. Door de prijs van de reiniging relatief laag te houden proberen we jullie te motiveren om niet te lang te wachten en te voorkomen dat je huisdier last krijgt van de tanden. Indien nodig kunnen er in onze kliniek ook tanden getrokken worden. Voor meer specifieke behandelingen kunnen we je doorsturen.
Van de loopsheid/krolsheid tot aan het afscheid nemen van de pups/kittens, wij kunnen het hele traject begeleiden. We bespreken graag met jou als eigenaar of fokker hoe je het traject aan wil pakken.
Voor de start van het traject bespreken wij graag welke controle’s er bij voorkeur bij uw huisdier uitgevoerd dienen te worden om deze goed te keuren voor de fok. Wanneer de loopsheid intreed is het mogelijk om via een bloedtest de progesteron waarden op te volgen zodat we het juiste dek-tijdstip kunnen bepalen.
Eenmaal gedekt wil je natuurlijk heel graag weten of het gelukt is, vanaf 21 dagen na de dekking is het mogelijk om dit via echografie te controleren. Via echografie is het vaak erg lastig te bepalen hoeveel pups of kittens ze op de wereld gaat zetten, aan het einde van de dracht kunnen we een röntgenfoto uitvoeren waarop we het exacte aantal kunnen bepalen.
Indien uw hond/kat het bevallingstijdstip nadert worden wij daar (indien nog niet bekend bij ons) graag van op de hoogte gebracht. Zo hebben wij al wat gegevens van het dier indien er last minute ingegrepen dient te worden. Indien een keizersnee de enige uitkomst is kan deze op onze praktijk worden uitgevoerd.
De pups/kittens kunnen op 6 weken bij ons gecontroleerd, gevaccineerd (of titeren) en gechipt worden voor ze naar de nieuwe eigenaar vertrekken.
Ondanks de meeste commerciële voedingen netjes voldoen aan de algemene voedingsbehoeften van hond of kat betekend dit nog niet dat dit het beste is voor je huisdier. Zeker in bepaalde fases van het leven kan een voeding met bepaalde eigenschappen het verschil maken tussen een lang en gelukkig leven of diverse medische problemen. Wij begeleiden je graag in welke voeding het beste past bij jouw hond of kat.
Voor bepaalde medische indicaties kunnen we er niet omheen om van voeding te moeten veranderen. Dit zijn de klassieke dierenartsvoedingen, deze zijn bedoelt voor dieren met voedselallergie, nierfalen, urineblaasstenen, enzovoort. Op deze momenten hebben we een aandoening gediagnosticeerd en leggen we je duidelijk uit wat de reden is dat je hond of kat op deze voeding moet blijven staan.
Naast deze voedingen hebben we nog een ruim assortiment onderhoudsvoedingen. Dit zijn voedingen voor honden met speciale indicaties. Bijvoorbeeld een hond die zeer snel tandsteen ontwikkeld zullen wij adviseren om een voeding te kiezen die het gebit ondersteund waardoor er meer tijd zit tussen de gebitsbehandelingen. Maar ook een gecastreerde kat die na castratie gevoeliger is voor het ontwikkelen van urine-weg problemen bespreken we de mogelijkheden om deze kans sterk te verkleinen.
Wanneer je hond of kat op een van onze voedingen staat zullen wij zeker niet enkel de voeding meegeven en er niet meer naar omkijken. Hier hoort een totaal service plaatje bij, we begeleiden je in het voedingstraject waarbij je de mogelijkheid hebt om af en toe op een gratis consult te komen bij de assistent om te kijken hoe het verloopt en of er zaken moeten worden aangepast.
Wil je begeleid worden met de keuze van de voeding, vraag ernaar bij de balie of tijdens een consult. We bieden als hoofdmerken Royal Canin, Virbac en de vers vlees van RAW (hier zullen we later meer over bekendmaken).
Een consult staat niet op zich, soms is een probleem in een keer opgelost maar in andere gevallen zijn we er wat langer mee bezig. Keer op keer voor een zelfde probleem naar de dierenarts gaan is niet fijn voor zowel eigenaar als huisdier. Wij leggen graag uit wat de stappen zijn die we maken zodat je weet waar je aan toe bent.
Bepaalde klachten bij huisdieren zijn niet in een keer opgelost, we behandelen deze graag in een begeleidingstraject. Wij vinden het daarbij heel belangrijk dat je in het begin van het traject weet waar je aan begint en niet het gevoel krijgt dat je van het een in het ander valt. Een belangrijk voorbeeld zijn de allergiepatiënten. Het vergt vaak erg veel motivatie van de eigenaar om er achter te komen wat er aan de hand is, wij doorlopen graag de stappen zodat je als eigenaar aan kunt geven wat je wel en niet wenst te doen.
Ook voor andere chronische problemen bieden wij begeleiding. We leggen graag uit wat de opties zijn en welke kosten daar aan verbonden zitten. Een stukje gratis service rond de dieren die bij ons op medicatie of voeding staan vinden wij daarbij erg belangrijk.
Wij begrijpen dat het in bepaalde situaties lastig is om met je huisdier naar de kliniek te komen. Wij komen graag bij jou thuis!
Voor bepaalde doeleinden kunnen we prima een consult aan huis geven. Hierbij is het erg belangrijk dat wij vooraf een duidelijk beeld hebben van wat er dient te gebeuren zodat we de juiste spullen mee kunnen nemen. Wanneer je huisdier thuis niet goed hanteerbaar is geven wij de voorkeur aan een bezoek op de kliniek, op de kliniek geeft hij/zij zich vaak sneller over en hebben we meer assistentie.
Een van de belangrijkste indicaties om een huisvisite te doen is de euthanasie van een geliefd huisdier. Onze ervaring leert dat het zeer fijn is om dit moment in de eigen omgeving plaats te laten vinden, we nemen graag de tijd om er een mooie herinnering van te maken. Houd er rekening mee dat wij je huisdier niet mee mogen nemen naar de kliniek. Je dient na de euthanasie je huisdier zelf onder te brengen of naar de kliniek te brengen. Het crematorium biedt wel de mogelijkheid om je huisdier aan huis op te komen halen.
Direct een afspraak inplannen?