Een konijn kopen is over het algemeen geen dure aangelegenheid. Hierdoor denkt men soms niet lang en goed genoeg na bij de aankoop. Bepaalde zaken die bij de aankoop gemakkelijk herkend kunnen worden kunnen hierdoor over het hoofd worden gezien. Door goed op te letten kun je eventuele kosten en problemen in de toekomst voorkomen. We kennen verschillende veel voorkomende problemen bij konijnen, we gaan deze bespreken en helpen je bij het controleren van bepaalde aspecten bij de aankoop. We leggen ook uit welke voorzorgsmaatregelen de fokker genomen dient te hebben wat ook vertrouwen in de fokker schept en we geven je een controlelijst die je na kunt lopen bij de aankoop.
Vertrouwen
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de mensen die het konijn verkopen. Ze kunnen vertrouwen winnen door bepaalde zaken op orde te hebben. Er is onderling veel verschil tussen fokkers, dierenwinkels en nestjes bij mensen thuis voor wat betreft de kwaliteit. Het is daarom belangrijk te letten op onder andere onderstaande punten:
- Is het konijn gevaccineerd en gecontroleerd door de dierenarts? Is hiervan bewijs zoals een vaccinatieboekje of een handtekening/foto die gemaakt is bij de behandeling?
- Geven ze uit eigen initiatief voedsel mee voor de eerste dagen? Het is belangrijk dat het konijn de eerste dagen voedsel krijgt dat het gewend is, vervolgens kan langzaam over worden gegaan op ander voedsel. Een konijn heeft veel stress bij de verhuizing, een abrupte verandering van het voedsel kan fataal worden.
- Vinden de verkopers het belangrijk dat het konijn goed terecht komt?
- Zijn de ouders aanwezig en hoe zien deze eruit? Voedsters (vrouwelijke konijnen) die recent een nest hebben gehad zijn soms vermagerd en/of hebben last van haaruitval. De ram dient er natuurlijk wel volledig gezond uit te zien.
- Is het konijn sociaal/nieuwsgierig en komt het bijvoorbeeld uit de hand eten? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen waaruit blijkt hoeveel er met het konijn gedaan is in het verleden.
Of je een konijn wel of niet wil vaccineren is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Maar de overige punten zijn essentieel om te bepalen of mensen het beste voor hebben met de toekomst van het dier. Het zijn geen grote kostenposten maar gericht op het welzijn van het dier. Zeker op het moment dat je zelf nog weinig ervaring hebt met konijnen is het verstandig dat het konijn vooraf gecontroleerd is door de dierenarts. De punten die we in de volgende alinea gaan behandelen zijn dan al gecontroleerd.
Controlepunten
Neem onderstaand lijstje door voordat je naar het adres gaat waar je het konijn gaat kopen of neem het mee. Hiermee voorkom je dat je bepaalde dingen vergeet te controleren.
- Vacht: Deze dient vrij te zijn van parasieten en je mag niet overmatig veel korstjes/kale plekken vinden. Een normaal egaal gekleurd konijn dat een vlekkerig patroon heeft gekregen heeft waarschijnlijk kort geleden een periode van tekorten gekend. Dit kan na een dracht maar ook na een ziekte, wanneer je twijfelt vraag de eigenaar dan wanneer het ontstaan is en interpreteer zelf de betrouwbaarheid van het antwoord.
- Neus- en ooguitvloei: Dit kan wijzen op infectie van de bovenste luchtwegen, wanneer je dit overmatig ziet moet er een lichtje gaan branden en kun je beter wachten met de aankoop tot het konijn volledig is hersteld.
- Diarree: Bekijk de kooi van het konijn en de achterhand (gebied rond de anus). Wanneer je geen mooie ronde keutels vindt maar vooral veel natte plakkerige keutels die ook in de vacht rond de anus blijven hangen weet je dat het konijn last heeft van diarree. Dit is gevaarlijk voor konijnen, we raden dan ook aan het konijn dan niet te kopen of de aankoop uit te stellen tot dit over is.
- Voedingstoestand: Is het gewicht van het konijn overeenkomend aan het ras? Voel je de ribben van het konijn nog? Door de dikke vacht van veel konijnen zul je nooit de ribben zien ook al is het konijn zeer mager, voel dus goed of er nog een laagje vet over de ribben ligt. Wanneer je de ribben helemaal niet meer voelt is het konijn te dik. Voel ook naar het buikje, dit mag redelijk bol staan bij een jong konijn maar niet op spanning staan, vergelijk het eventueel met de andere konijnen uit het nest. Een bolle buik kan wijzen op darmproblemen.
- Olifantentanden: Dit is een probleem dat we vooral veel zien bij dwergkonijntjes. De tanden van een konijn groeien het hele leven door, wanneer deze niet goed gepositioneerd staan kan het zijn dat de boven- en ondertanden niet afslijten op elkaar en doorgroeien, je krijgt dan snel problemen waarbij de dieren slecht of niet meer kunnen eten en darmproblemen krijgen. Controleer dit dus bij aankoop, de tanden moeten mooi op elkaar aansluiten. Indien je een konijn koopt met dit probleem zul je om de paar weken langs de dierenarts moeten om de tanden af te laten slijpen, dit is een hoge kostenpost. Controleer het dus ook wanneer je een ouder konijn aanschaft of gratis afhaalt. Het kan natuurlijk zijn dat mensen om die reden van een konijn af willen.
- Koop een konijn niet op te jonge leeftijd, wanneer mensen de konijnen te vroeg weg doen zegt dit ook iets over het ‘vertrouwen’. We stellen een grens van minimaal 6 weken, het liefst nog langer.
- Voetzolen: konijnen die in te kleine kooien of op een slechte vloer gehouden zijn hebben vaak problemen met de poten, het is belangrijk dat je dit controleert. Kijk of je op de voetzool korsten of kale plekken tegenkomt. Wondjes op de voetzolen raken makkelijk ontstoken waardoor het dier flink ziek kan worden. Ook bij deze problemen is het beter om naar een ander konijn te zoeken.
- Voedster (vrouwelijk) of ram (mannelijk). Het is belangrijk dat je dit bij aankoop controleert, zeker wanneer je het konijn wilt koppelen. Het is moeilijk te zien, zeker bij jonge/kleine konijnen waardoor er vaak fouten worden gemaakt.
Vervoer naar huis
Het vervoer naar huis is belangrijk, veel rassen, bijvoorbeeld de Franse hangoor, hebben heel gemakkelijk stress. Stress moet zo veel mogelijk vermeden worden. Probeer de rit zo kort mogelijk te houden en haal het konijn bij voorkeur op wanneer de buitentemperatuur onder de 20 °C is. Het konijn kan anders gemakkelijk in hittestress raken en zal de eerste dagen niet overleven. Houd het konijn in de auto in een kooi/bak met een ondergrond waar het grip op heeft. Thuis aangekomen is het goed opletten, zorg dat het konijn de ruimte heeft zodat het veel kan lopen, door beweging worden de darmen gestimuleerd. Bij stress heeft een konijn vaak moeite met de spijsvertering, zorg daarom dat je de eerste dagen niet verandert van voederpatroon, vraag dit bij aankoop goed uit en neem wat voer mee van de vorige eigenaar. Daarbij kun je de eerste dagen eventueel darm-stimulerende middelen geven.
Nawoord
Met deze tips hopen wij je te kunnen helpen met het aanschaffen van een konijn. Wanneer je het lastig vindt alle tips zelf te beoordelen kies dan voor een konijn dat al door de dierenarts is nagekeken, die enkele kostenpost in het begin kan je hoge kosten in de toekomst besparen. Vergeet je zeker niet voor aankoop in te lezen over zaken als koppelen van konijnen en voeding, dit zijn toch wel de belangrijkste zaken voor een lang, plezierig en gezond leven.