Een puppy kopen is niet iets wat je van de een op de andere dag beslist, het hele gezin moet achter het besluit staan en daarbij moet je ook naar de toekomst kijken. Je gaat er vanzelfsprekend vanuit dat de hond gemakkelijk tien tot vijftien jaar deel uit zal maken van het gezin. Wij gaan je helpen om op een goede manier een nieuw gezinslid te vinden zonder problemen of ziektes die voorkomen hadden kunnen worden.
Waar worden pups aangeboden?
In Nederland zien we gelukkig nog zelden pups die verkocht worden in de dierenwinkel. Tegenwoordig gaat het voornamelijk via andere kanalen zoals marktplaats, lokale advertenties, websites van fokkers, rasverenigingen, etc. Helaas kunnen we niet zo makkelijk stellen dat het een goed is en het ander slecht.
Een rashond of een kruising?
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat wanneer ze een rashond kopen ze daarmee minder problemen zullen krijgen dan een kruising. Helaas zien we bij rashonden meer genetische ziektes wat streng gecontroleerd dient te worden. Uiteindelijk is het geheel persoonlijk waar je voorkeur naar uitgaat, bij een rashond weet je beter wat je kunt verwachten wat betreft uiterlijk en karakter, daartegenover worden kruisingen gemiddeld ouder.
Rasverenigingen en officiële fokkers
Je hond kopen bij een officiële rasvereniging/fokker is in de meeste gevallen een goede zet. Veel rasverenigingen zorgen dat de ouders van de pups die via hun vereniging verkocht worden zijn gecontroleerd op de meest voorkomende genetische aandoeningen binnen het ras. Voor veel grotere honden is dit bijvoorbeeld heupdysplasie, ouders worden getest op de aanwezigheid ervan en honden met slechte heupen worden uitgesloten van de fok. Daarbij wordt vaak gelet op het voorkomen van inteelt. Middels deze weg kun je vooraf info inwinnen over de fokker en wat er gedaan wordt om de gezondheid van de hond te optimaliseren. Helaas biedt deze weg ook nadelen, voor veel rassen zijn er lange wachtlijsten.
Marktplaats en advertenties
Via advertenties (bijv. op marktplaats) vind je van alles, zowel officiële fokkers, mensen die een enkele keer een nestje hebben en ook de ‘broodfokkers’. Het is geen slechte weg om een pup te kopen maar let wel goed op. Zorg dat je mensen vindt die je vertrouwt, het moet goed voelen en ga zeker voor de koop plaatsvindt al een keer langs om de situatie en pups te bekijken. Vraag na hoe vaak ze ontwormd worden (normaal op 2, 4, 6 en 8 weken), wanneer ze geënt worden (normaal op 6 weken, herhaling op 9 weken) en op welke leeftijd ze het nest mogen verlaten (>8 weken). Daarnaast let je erop hoe de pups erbij liggen, is het schoon, warm en hoeveel andere dieren (pups/oudere honden) lopen er rond. Hoe meer pups er op hetzelfde moment zijn, hoe hoger de infectiedruk is en dus ook het besmettingsgevaar. Bij voorkeur kies je dus voor een adres waar ze maximaal drie nestjes tegelijkertijd hebben.
Broodfokkers en importeurs
Helaas is het aanbod van pups in Nederland vaak kleiner dan de vraag en hier spelen broodfokkers en handelaren op in. Zo worden er veel pups uit Oost-Europa hierheen gehaald onder zeer slechte omstandigheden. Wanneer je geluk hebt is er niets aan de hand, maar bij deze pups zien we veel vaker afwijkingen en infectieziektes dan bij pups die geboren zijn onder goede omstandigheden.
- Een zeer bekende belangrijke infectieziekte die helaas nog te vaak wordt gezien is parvo. Deze aandoening komt voor bij jonge pups die nog geen volledige immuniteit hebben opgebouwd via de vaccinaties. Het is een darminfectie waarbij de pup ernstige diarree krijgt met vaak een fatale afloop. Daarnaast is het een zeer besmettelijk virus waardoor je andere pups in de omgeving kunt besmetten, het virus blijft nog maanden besmettelijk in de omgeving.
- Hondenziekte of distemper, dit is ook een ziekte die voornamelijk voorkomt bij jonge honden. Het is een virus en geeft symptomen als diarree, niezen/hoesten en koorts. In erge gevallen kan de pup hier aan overlijden.
- Honden uit Zuid-Europa kunnen verschillende ziektes met zich meedragen die welke hier niet voorkomen. Bijvoorbeeld leishmania, een immuunziekte die vaak pas maanden tot jaren later tot uiting komt. Ook hartwormen kunnen een groot gevaar opleveren.
- Worminfecties: Door de hoge infectiedruk in de broodfok zijn de ontwormkuren (als ze al gegeven worden) niet voldoende om een goede ontworming te krijgen. Vaak uit zich dit in diarreeklachten.
Officieel moeten de pups voor ze naar ons land geïmporteerd worden ingeënt zijn voor oa. parvo en hondenziekte, helaas zien we dat dit in de praktijk vaak niet (of niet op het juiste tijdstip) gebeurd is. Veel broodfokkers verkopen pups die geen stamboom hebben zoals de ‘boomer-hondjes’ die we hier veel zien. Maar ook stamboomhonden kunnen uit de broodfok komen.
Broodfokkers en importeurs herkennen
- Buitenlands paspoort: De pups zullen de eerste enting in het buitenland hebben gekregen. Controleer het boekje bij de aankoop, de eerste enting moet op een leeftijd van zes weken gegeven zijn. Helaas gebeurt het ook nog steeds dat pups in Nederland pas een paspoort krijgen en dus illegaal zijn geïmporteerd.
- De aanwezigheid van vele nesten. Zeker wanneer deze in dezelfde ruimte gehouden worden wordt de infectiedruk hiermee sterk verhoogd. Hygiëne is in deze gevallen dan ook zeer belangrijk.
- Afwezigheid van de moederhond. Focus je niet alleen op de ‘schattige’ pups, maar vraag ook zeker om de ouders te zien.
Conclusie
Lees je zeer goed in wanneer je voor het eerst een pup koopt. Wij raden dus zeker af om pups te kopen die van plaatsen komen waar zeer veel pups tegelijk verkocht worden. Neem de pup ook niet uit medelijden, het helpen van deze ene pup stimuleert de handel in nieuwe pups. Het belangrijkste is om op je eigen gevoel af te gaan en goed af te tasten hoe zeer de fokker begaan is met de toekomst van de pup.