van Schot & Mane | De praktische dieren informatiesite

Labrador retriever

0

Over de Labrador retriever
De labrador retriever is door zijn leergierigheid en intelligentie niet moeilijk op te voeden. Ze floreren het best bij een consequente, vriendelijke opvoeding. De labrador is gefokt als jachthond om geschoten wild te apporteren uit het water. Tegenwoordig is de labrador retriever een populaire gezinshond aangezien die goed gaat met jonge kinderen en andere dieren. Jong trainen kan voorkomen dat hij door zijn enthousiasme te veel trekt aan de riem of op spullen bijt. Het zijn echter geen goede waakhonden aangezien ze weinig territoriaal zijn, ze zullen vreemden dan ook blij tegemoet springen. Ook staat deze hond bekend om zijn grote eetlust, er moet opgepast worden dat hij geen vreemde voorwerpen of giftige producten naar binnen werkt. Daarnaast moet sterk gewaakt worden voor obesitas. De labrador retriever is ook te trainen als blindengeleidehond, als assistentie- of hulphond, reddingshond en drugshond.

Gezondheid
De labrador retriever is een relatief gezond ras met weinig grote problemen. Ze kunnen gewrichtsproblemen hebben als heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (OCD, LPA en/of LPC) en patella luxatie. Daarnaast kunnen ze verschillende oogproblemen hebben waar op getest dient te worden indien er met een hond gefokt gaat worden. Hieronder vallen progressieve retina atrofie (PRA), cataract, cornea dystrofie en retina dysplasie. Zeldzaam zien we een erfelijke vorm van myopathie/spierziekte voorkomen. Verder zien we nog zelden auto-immuunziektes en doofheid.
Door zijn grote eetlust is de labrador retriever gevoelig voor het ontwikkelen van obesitas. Hier dient sterk voor gewaakt te worden door de eigenaar, een juist voedingspatroon is essentieel. 

Bron. Wikipedia

website rasvereniging
Nederlandse Labrador Vereniging

Klik hier om terug te naar de hondenrassen pagina

Delen.