Oudere katten vanaf circa 12 jaar zijn zeer gevoelig voor het ontwikkelen van schildkliertumoren die meestal goedaardig zijn. De schildklier is een orgaan dat het schildklierhormoon produceert, dit hormoon beïnvloed diverse functies in het lichaam. Door de tumor kan er een overproductie van het schildklierhormoon ontstaan waardoor verschillende evenwichten in het lichaam ontregeld raken. We spreken dan van de aandoening ‘hyperthyreoïdie’ (thyroïd = schildklier). In dit artikel bespreken we hoe je deze aandoening kunt herkennen en op welke manier het bij de dierenarts behandeld kan worden.

Symptomen
De verhoging van schildklierhormonen veroorzaakt door de tumor zorgt ervoor dat ‘alles’ in het lichaam de neiging krijgt om harder te gaan werken. Typerend is dan dat een oudere kat plotseling erg actief wordt, meer gaat eten en drinken en dus ook meer ontlasting heeft en vaker/meer plast maar toch sterk vermagert. Deze symptomen zijn voor een dierenarts het ideale beeld om een duidelijk vermoeden voor een diagnose te hebben, maar helaas houden niet alle katten zich aan het boekje. Sommige katten kunnen juist heel sloom worden en willen niet meer eten. Dit kan te maken hebben met andere onderliggende ziektes die vaak nog belangrijker zijn, ga bij deze symptomen dan ook zo snel mogelijk naar de dierenarts. Meer dan de helft van de katten vertoont ook symptomen zoals veel hijgen en kunnen gaan braken. In een later stadium vertoont de kat ook een apart uiterlijk, door spierafbraak krijgt de kat een driehoekig gezicht, een onverzorgde vacht en wordt de kat erg mager. Veel katten hebben overgewicht, dus wacht niet tot de kat zeer mager is voordat je ingrijpt. Er zijn natuurlijk ook andere ziektes die gelijkaardige symptomen geven, laat de dierenarts de diagnose bevestigen voor een juiste behandeling.

Diagnose
De dierenarts kan een diagnose van hyperthyreoïdie  bevestigen. Ook kan de dierenarts andere symptomen onderzoeken, zo zijn er vaak bepaalde hartafwijkingen te horen bij deze aandoening en is de bloeddruk te hoog. De schildklier ligt naast de luchtpijp, een vergroting van de schildklier kan dan ook vaak gevoeld worden, bij de jaarlijkse routine controle van een oudere kat zal de dierenarts hier ook zeker op letten. Uiteindelijk kan de diagnose bevestigd worden door de concentratie van het schildklierhormoon te meten in het bloed, bij een duidelijke stijging kan de diagnose bevestigd worden.

Behandelen
Hyperthyreoïdie kan op verschillende manieren behandeld worden, niet iedere behandeling is in elke kliniek mogelijk waardoor je zelf een overweging dient te maken welke behandeling je toe wil passen. Met een behandeling kun je de levensverwachting van je kat sterk verhogen, het constant vermageren van de kat is namelijk op den duur funest. De schildklier kan volledig worden weggehaald door middel van een operatie of een therapie met radioactief jodium die de schildklier van binnenuit vernietigt, dit laatste moet in een speciale kliniek gebeuren waar de kat meerdere dagen moet verblijven. Daarnaast kan er medicatie gegeven worden om de hoeveelheid schildklierhormonen te verlagen, dit kan door middel van medicatie die één tot twee keer per dag gegeven dient te worden. Ongeveer één op de vijf katten vertoont bijwerkingen met deze medicatie, indien deze bijwerkingen te erg worden dient er toch overgegaan te worden op een andere therapie. De laatste therapie is het geven van commerciële voeding speciaal voor katten met hyperthyreoïdie, deze voeding voorkomt dat de schildklier gevoed wordt en veel hormoon aan kan maken. Hierbij is het héél belangrijk dat de kat geen ander voer binnenkrijgt! Dit houdt in dat de kat niet bij de voeding van andere katten mag komen, niets van tafel mag eten en ook niet buiten mag komen waar de kat andere dingen kan vinden om te eten. De medicatie of voeding moet levenslang gegeven worden, bij een relatief jonge, verder gezonde kat is het daarom vaak beter om te gaan voor jodiumtherapie of een operatie. Er zijn dus verschillende behandelingen voorhanden maar aan elke behandeling zitten voor- en nadelen aan, het is belangrijk om goed met de dierenarts te overleggen welke therapie het beste bij jouw kat en situatie past.

Hyperthyreoïdie komt dus zeer veel voor bij oudere katten. Het is belangrijk om de symptomen op tijd te onderkennen zodat er in een vroeg stadium ingegrepen kan worden. Op deze manier kun je de kat op zijn oude dag nog een goede kwaliteit van leven bieden.

> Gun je huisdier een gezond gebit.

Waarschijnlijk hecht je veel waarde aan je gebit en is het heel normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan om je gebit gezond te houden. Maar hoe zit het met het gebit van je hond of kat? Ook voor je geliefde huisdier is een goed onderhouden en schoon gebit erg belangrijk. Naast dat een schoon gebit en frisse adem fijn is voor je huisdier voorkom je ook ernstige problemen en hoge dierenarts kosten in de toekomst.

Bij van Schot & Mane hebben we ruime ervaring met gebitsreinigingen en streven we altijd naar een optimaal resultaat. We bieden deze behandeling tegen een scherp tarief aan zodat een gebitsreiniging voor iedereen toegankelijk is.