De kennel is een plek waar veel dieren samenkomen, hierdoor is de besmettingsgraad aanzienlijk hoger dan bij je thuis. Veel kennels nemen voorzorgsmaatregelen om de besmettingsgraad zo laag mogelijk te houden, zo is men bijvoorbeeld verplicht de hond vooraf te enten en/of te ontwormen. Ondanks dat deze handelingen vaak gezien worden als een last zo vlak voor de vakantie is het wel essentieel. Ook achteraf dienen er maatregelen genomen te worden om eventueel opgelopen besmettingen te behandelen. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je dit kunt aanpakken.
Vooraf naar de dierenarts
De hond zal ingeënt moeten worden tegen kennelhoest, als aanvulling op de andere basisentingen. Dit kan gedaan worden bij de standaard jaarlijkse enting, maar wanneer je er op dat moment nog niet zeker van bent of de hond dat jaar naar de kennel gaat is het belangrijk dat je dit enkele weken voordat de hond naar de kennel gaat controleert. Na het zetten van de enting duurt het namelijk twee tot drie werken voor deze werkzaam is. Ondanks dat de enting belangrijk is zien we dat deze net als bij de niesziekte bij katten niet 100% werkt. De weerstand van de hond tegen kennelhoest wordt door de enting sterk verhoogd maar het risico wordt niet naar 0% gebracht, een goede en hygiënische kennel is nog steeds heel belangrijk.
Vooraf ontwormen
Soms is het normale ontwormingsschema voor je hond goed genoeg, maar wanneer je minimaal ontwormt is het belangrijk dat je hier nog eens naar kijkt voordat de hond naar de kennel gaat. Het gaat hier dan om wormen die de hond thuis op kan lopen, op deze manier kan de besmettingsgraad in de kennel laag blijven. Vaak wordt dit verplicht door de kennel. Zorg dat de hond nog een standaard ontworming heeft gekregen op maximaal 2 maanden voordat hij naar de kennel gaat.
Vooraf ontvlooien
Er zijn veel ontvlooiingsmiddelen die voor langere tijd werken, je wilt voorkomen dat je hond in de kennel besmet wordt. Bij een goede kennel zullen alle honden ontvlooit zijn en zal er geen besmetting plaats kunnen vinden, de meeste ontvlooiingsmiddelen werken 3-4 weken. Geef vlak voordat de hond naar de kennel gaat een ontvlooiingsmiddel en wanneer de hond langer dan 3-4 weken in de kennel zit is het belangrijk dit halverwege te herhalen. Wanneer je de hond gedurende het hele jaar maandelijks beschermd tegen vlooien hoef je je schema voor de kennel dus niet aan te passen.
Nadat de hond uit de kennel komt
Dit is de belangrijkste periode, ondanks de goede maatregelen kan de hond besmet zijn door andere honden. Wanneer de hond diarree krijgt moet je zeker aan de bel trekken maar liever werk je preventief. Afhankelijk van hoe lang de hond in de kennel heeft gezeten is het al dan niet nuttig om direct bij thuiskomst te ontwormen. Wanner het slechts om een korte periode gaat van maximaal 3 weken willen wij aanraden om de ontworming uit te stellen. Je bent snel geneigd om direct de hond te ontwormen maar het is beter om te wachten tot alle wormen ontwikkeld zijn tot een volwassen stadia, de producten werken namelijk enkel (of beter) op de volwassen wormen.
Waarmee kan de hond besmet zijn?
In de kennel is er een hogere besmettingskans van de spoelworm waar we thuis al voor behandelen. Daarnaast zijn er wormen die je niet snel thuis aan zult treffen maar wel bekend zijn in de kennel (of andere plekken waar veel honden samen komen). Namelijk de kennelworm en de haakworm. Om al deze wormen aan te pakken is het belangrijk om de eerste twee maanden na thuiskomst van de kennel te ontwormen (dus ook wanneer je direct bij thuiskomst al ontwormd hebt).
De meeste standaard ontwormingsmiddelen werken tegen al deze wormen, vraag om een breedwerkend middel. Voor bepaalde andere wormen waarmee de hond besmet kan raken zoals giardia of coccidia zijn andere producten nodig, we raden aan niet standaard hiervoor te ontwormen, coccidia geeft namelijk enkel problemen bij pups jonger dan 3 maanden en giardia zien we verschijnen als een chronisch probleem. Heeft je hond ondanks de maatregelen heftige diarree of lichte diarree voor een langere periode, ga dan langs je dierenarts voor verder onderzoek. Een besmetting is vaak moeilijk te voorkomen, maar deze dient zo laag mogelijk gehouden te worden, kies daarom een kennel waar ze de hygiëne voorop stellen.
Het is dan ook belangrijk om het volgende aan te schaffen:
- Ontvlooiingsmiddel, afhankelijk van de werkingsduur moet het de periode in de kennel zeker overbruggen.
- Standaard ontwormingsproduct voordat de hond naar de kennel gaat dat werkt tegen spoelwormen (afhankelijk van de eisen van de kennel, anders maximaal 2 maanden vooraf).
- Twee doseringen ontwormingsmiddel voor de hond die uit de kennel komt, dit product moet werken tegen spoelwormen, de haakworm en de kennelworm.
Nawoord
Je hond overdragen aan andere mensen is niet niks maar soms is het nodig om je hond een goede plek te bieden terwijl jij een aantal weken van je welverdiende vakantie geniet. Zorg dat je je hond optimaal beschermd tegen de ‘gevaren’ van de kennel. We willen kennelhoest, vlooien en diarree door wormen altijd voorkomen. Neem deze maatregelen en je beperkt het risico tot een minimum. Zeker jonge honden mogen niet vergeten worden.