Welk geslacht van konijnen kan ik het beste bij elkaar houden? Dit vragen veel konijneneigenaren zichzelf af, veel mensen zijn namelijk op de hoogte van het feit dat een konijn graag een maatje heeft. Een konijn kan het beste in een groep leven en bij voorkeur in een ruime omgeving. Maar niet alle konijnencombinaties gaan even goed samen, daarom gaan we hier met je doornemen hoe je konijnen het beste kunt koppelen.

Beste combinatie voor twee konijnen
De beste combinatie is een ram (mannelijk konijn) en een voedster (vrouwelijk konijn). Deze combinatie gaat in bijna alle gevallen goed, wel zul je beide of minimaal één de konijnen moeten steriliseren/castreren. Het is aan te raden om een voedster altijd te steriliseren om te voorkomen dat zij baarmoederkanker krijgt wat een belangrijke doodsoorzaak is onder konijnen. Het koppelen kun je als volgt aanpakken:

  • Je hebt thuis een voedster. Je laat deze voedster steriliseren en koopt een ram. De voedster zal de omgeving waarin ze zit als haar territorium beschouwen en accepteert vermoedelijk niet dat er onverwacht een ram rondloopt. Laat ze elkaar ontmoeten op neutraal terrein, ofwel een plek waar de voedster daarvoor niet of nauwelijks is geweest. Eenmaal aan elkaar gewend kunnen ze samen terug naar de oude omgeving van de voedster.
  • Je hebt thuis een ram. Je zet er een gesteriliseerde voedster bij of je kunt eventueel de ram castreren. De ram accepteert een voedster in zijn omgeving, de ontmoeting hoeft dus niet op neutraal terrein plaats te vinden.
  • Je hebt nog geen konijn en wil graag een koppeltje. Zoals je hierboven kunt lezen is dit het makkelijkste door eerst de ram te kopen. Wanneer deze oud genoeg is om te castreren laat je dit doen (vraag aan je dierenarts vanaf welke leeftijd hij/zij dit doet). Vervolgens schaf je de voedster aan. Eventueel kun je ze ook tegelijk kopen maar tussen de geslachtsrijpheid en castratie zullen ze toch nog even uit elkaar moeten blijven. Bij een klein ras kan de ram al op 3 maanden leeftijd geslachtsrijp zijn, een groter ras in de regel meestal later.

Let op: het is niet altijd duidelijk of een konijn een ram of een voedster is, zorg dat je het geslacht met zekerheid kent voordat je de konijnen koppelt.

Een groep konijnen
Wanneer je veel ruimte hebt voor je konijnen is het leuk om een groep rond te hebben lopen. De beste combinatie is hier één (of twee) ram(men) met meerdere voedsters. Een van beide partijen dient natuurlijk wel gesteriliseerd of gecastreerd te worden. Om meerdere rammen in de groep te hebben is het belangrijk dat je echt de ruimte hebt om te voorkomen dat ze een territoriale strijd aangaan. Voedsters gaan goed samen mits samen opgegroeid, het is daarom van belang dat de voedsters uit hetzelfde nest komen. Eventueel kun je een groep verkrijgen door je ram niet direct te castreren, je laat de voedster een nestje krijgen. Vervolgens laat je de ram castreren en houd je van de jongen de voedsters aan met eventueel nog een ram.

Twee rammen bij elkaar
Dit gaat in bijna alle gevallen fout, wanneer ze van jongs af aan bij elkaar zijn kan dit nog een lange tijd goed gaan waarna ze plots gaan vechten (rond de periode van geslachtsrijpheid). Soms wordt er aangeraden om de rammen te castreren, met gedaalde testosteron-levels gaat dit vaak toch goed. Helaas zien we ook geregeld gevallen waar de castratie geen verschil maakt of waar ze zelfs gaan vechten nadat ze even uit elkaar zijn geweest tijdens de castratie. We raden dit dus in geen geval aan.

Twee voedsters bij elkaar
Dit gaat in de meeste gevallen goed zolang ze van jongs af aan bij elkaar zijn. Wanneer je dit wilt doen kun je ze dus het beste tegelijk kopen uit eenzelfde nest. Waarom is dit dan een slechtere combinatie dan een voedster en een ram? De voedsters gaan goed samen tot er een moment komt waarop ze even uit elkaar gaan, bijvoorbeeld wanneer er één ziek wordt. We zien dan geregeld problemen wanneer ze terug bij elkaar gezet worden. Voedsters samenplaatsen die elkaar niet kennen gaat in veel gevallen niet goed, wanneer je het toch wilt proberen is het belangrijk dat je dit op een groot en neutraal terrein doet. Er zijn verschillende technieken om de liefde tussen de twee te stimuleren maar in veel gevallen is het onbegonnen werk wanneer ze elkaar niet direct accepteren.

Een Vlaamse reus gaat perfect samen met een dwergkonijntje.

Verschillende rassen en leeftijden
Konijnen van verschillende rassen bij elkaar gaat vaak goed. Zorg er wel voor dat je op tijd steriliseert of castreert, een grote ram op een kleine voedster kan problemen geven tijdens de bevalling. Ook verschillende leeftijden is geen probleem, zolang bovenstaande uitleg gehandhaafd wordt zal een konijn er geen probleem van maken als zijn maatje een stuk ouder of jonger is.

Nawoord
Nadenken over hoe je je konijn gaat koppelen is dus heel belangrijk. Niet alle combinaties gaan goed samen en een gevecht kan fataal aflopen. Veel succes met het koppelen, wanneer je nog vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen.

Geef je reactie op dit artikel