Schijndracht (schijnzwangerschap) is een fenomeen dat we zien bij veel teefjes gevolgd op de loopsheid, het is een vervelende bijkomstigheid. Bepaalde honden hebben er nooit last van terwijl het bij andere voor grote ongemakken zorgt. We hebben dit artikel geplaatst onder ‘aandoeningen’, het is in strikte zin geen aandoening maar eerder een last voor het baasje. We gaan uitleggen waarom dit fenomeen ontstaat, wat de verschijnselen zijn en hoe je het kunt behandelen.
Waarom ontstaat schijndracht?
In de cyclus van de teef zijn verschillende fases te herkennen, de tijd dat een hond bereid is tot dekking noemen we de oestrus, de periode die hierop volgt is de met-oestrus. Deze periode begint vanaf het moment dat de hond geen dekking meer zal toelaten en de hond eventueel drachtig (zwanger) kan zijn indien de teef gedekt is. De hormoonbalans van de teef gaat zich aanpassen met het idee een nestje pups te gaan voortbrengen. Circa 20 dagen ná de eerste dag begint dit met bloedverlies en eindigt omstreeks dag 80. In deze periode kunnen veranderingen plaatsvinden die normaal ook zouden plaatsvinden wanneer de hond drachtig is. Dit is geen foutje van de natuur maar voor wilde honden is dit principe zeer nuttig. In de natuur zien we vaak synchronisatie van de cyclus bij teven, de ‘beste’ teefjes worden dan gedekt door de reutjes maar de andere teven gaan vervolgens ook melk-productie opbouwen om vervolgens de jongen melk te geven zodat de ‘beste’ teefjes kunnen gaan jagen. Een goede oplossing dus, maar in huiselijke omstandigheden is dit enkel hinderlijk.
zwangerschapsdiabetes komt ook voor bij vrouwen, maar zonder zwanger te zijn wijzigt de hormoonbalans niet drastisch gedurende 9 maanden. Dit is bij honden dus wel het geval (voor 9 weken) en zij kunnen zonder daadwerkelijk drachtig te zijn diabetes ontwikkelen.
Symptomen van schijndracht
De symptomen van schijndracht of schijnzwangerschap treden in alle gevallen op ná de loopsheid, de duur en de mate van symptomen zijn erg verschillend. De hond kan afwijkend gedrag vertonen: onrust, nestelgedrag, sloopgedrag, agressie ten opzichte van mensen en dieren, knuffels verzamelen, spullen begraven (bijv. botten), enzovoort. Daarnaast kunnen de hormonen zorgen voor het ontwikkelen van de melkklieren waardoor de hond uiteindelijk melk gaat produceren. In deze periode kan zich ook diabetes ontwikkelen, deze ontwikkeling kan vanzelf stoppen nadat de hormoonbalans het oude niveau heeft aangenomen of aangehouden. Wees daarom extra oplettend wanneer de hond opvallend meer gaat drinken en meer gaat plassen.
Behandeling
Voor men overgaat op behandelen is het heel belangrijk uit te sluiten dat de hond drachtig is. Dit kan gedaan worden door middel van een echo en natuurlijk door de oplettendheid van jou als eigenaar wat betreft een dekking. Bij lichte vormen zoals enkel het verzamelen van knuffels is het belangrijk niet te ongerust te zijn, dit gedrag zal vanzelf stoppen ná 1 tot 2 weken. Eventueel kun je voorkomen dat de hond moedergedrag vertoont, zo kun je de spullen die ze wil verzamelen weghalen en voorkomen dat ze veel kleden heeft waar ze een nest in kan maken. Bij iets ergere gevallen kan er gekozen worden voor rustgevende producten. Wanneer er echt melkgift plaatsvindt is het belangrijk dat dit geremd wordt, doordat er niet gezoogd wordt kan er melkklierontsteking ontstaan en dit willen we voorkomen. Er zijn verschillende producten die deze melkgift kunnen remmen. Bij zwaar opgezwollen melkklieren is het zeker belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Bij zeer ernstige gevallen kan er gekozen worden om pups te adopteren van een nest waar de moeder bijvoorbeeld is overleden. Op lange termijn kan er een oplossing gezocht worden in het steriliseren van de teef, de volgende schijndracht zal dan voorkomen worden. Dit is geen methode om de schijndracht te stoppen die momenteel plaatsvindt, de schijndracht kan door de plotselinge hormoonverandering zelfs erger worden. Daarbij is het geen ideaal moment voor de operatie aangezien de doorbloeding van het voortplantingsstelsel door de hormonen ook hoger is. Indien er sprake is van het ontstaan van diabetes in deze periode wordt het zeker aangeraden om over te gaan op sterilisatie. Loopsheid zou ook voorkomen kunnen worden met ‘de pil’ voor de hond, deze pil geeft verschillende nadelige bijwerkingen waardoor wij deze afraden.
Nawoord
Schijndracht of schijnzwangerschap is voornamelijk een vervelend probleem voor de eigenaar maar geen ‘aandoening’. Toch moet dit fenomeen niet onderschat worden, het ontstaan van diabetes of melkklierontsteking is vanzelfsprekend wel een aandoening en zal behandeld moeten worden. We hopen dat je meer inzicht hebt gekregen betreft de ongemakken van schijndracht, het is zeker geen onnatuurlijke verschijning dus maak er het beste van.