Wat voor voeding moet ik mijn konijn geven? Zijn brokken alleen genoeg? Mag hij groente en in welke hoeveelheid? De voedersamenstelling voor konijnen in Nederland is heel divers, afhankelijk van onder meer het ras is het ene konijn gevoeliger dan het andere konijn voor een onevenwicht in de voeding. In dit artikel leggen we de ‘basis’ uit van een goed voederpatroon voor een konijn.

Water en hooi als basisbehoeften
De basis van een goede voederbalans voor een konijn is het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen en voldoende ruwe celstof. De micro-flora in de darmen van een konijn zijn zeer belangrijk voor een goede spijsvertering, wanneer deze uit balans raken krijgt het konijn diarree/gasophoping/verstoppingen wat tot levensbedreigende situaties kan lijden. Dit gaan we voorkomen door het percentage ruwe celstof hoog genoeg te houden. Hooi bevat een hoog gehalte aan ruwe celstof en zal dus als compensatie dienen ten opzichte van de andere voedingsmiddelen die het konijn nuttigt. Een konijn is (indien gezond) perfect in staat zijn voederpatroon uit te balanceren. Geef hem hiertoe de kans en zorg dus dat er altijd hooi ter beschikking is zodat hij voldoende ruwe celstof opneemt. Hooi kun je dus zien als absolute basisbehoefte, en is zeker belangrijker dan de konijnenbrok. Geef ze bij voorkeur een hooiruif zodat het hooi niet bevuild wordt en geef iedere dag vers hooi. Het belang van vers water spreekt voor zich, vooral op warme dagen mag niet onderschat worden hoeveel een konijn drinkt.

Konijnenvoer
In tegenstelling tot bij de hond of kat mag de samengeperste brok bij het konijn niet gezien worden als de basisvoeding. Een goede brok bevat een vrij hoog gehalte ruwe vezel wat maakt dat de darmen niet snel uit balans zullen raken. Belangrijk is dat je voorkomt dat het konijn selectief kan zijn, ondanks het goede instinct van een konijn om de juiste voeding binnen te krijgen zal deze bij oververzadiging vaak kiezen voor het lekkerste voedsel. Kies daarom bij voorkeur voor een korrel en niet voor gemengd voer (waar gekleurde stukjes in zitten). Ook de hoeveelheid is van belang, een konijn dat te veel brokken krijgt heeft de neiging minder hooi te eten waarna hij op een moment van verminderde weerstand een darmprobleem kan ontwikkelen. De hoeveelheid brokken voor een konijn is ongeveer (afhankelijk van de voedersamenstelling) 30g/kg/dag. Dit geldt voor een volwassen konijn, een jong konijn mag dezelfde hoeveelheid op basis van zijn volwassen gewicht. Een gemiddeld dwergkonijntje mag dan ongeveer 30g voeding per dag. Deze hoeveelheid is vanzelfsprekend afhankelijk van de hoeveelheid tussendoortjes die het konijn nog krijgt, de beweging, het ras, enzovoort. Indien je merkt dat het konijn te dik of te mager wordt kun je deze hoeveelheid voorzichtig bijstellen.

Bij het kopen van een konijn is het zeer belangrijk te vragen welk dieet het konijn gewend is, begin met dit dieet tot het konijn aan zijn nieuwe omgeving gewend is en ga dan pas geleidelijk over op een dieet wat jouw voorkeur heeft.

Aanvullen met groente en fruit
Een konijn mag zeker groente en fruit eten, het is zelfs gezond, maar geef het met mate. Het is heel erg afhankelijk van wat een konijn gewend is. Gezonde groente zijn bij voorkeur onder andere witlof, boerenkool, andijvie en komkommer. Ook bladgroente als sla en de bladeren van bijvoorbeeld bloemkool (niet de kool zelf) zijn toegestaan, bij deze groenten is het extra opletten aangezien deze darmgassen zouden kunnen veroorzaken, geef deze groente daarom zeker niet elke dag en in kleine hoeveelheden. Ook wortel(loof) is een groente die zeer in de smaak valt bij konijnen.

Fruit is ook een lekker tussendoortje voor een konijn, maar fruit heeft een hoog suikergehalte wat de darmen van streek kan maken. Beperk dit daarom tot kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld maximaal 1/4e appel/peer per dag of een paar aardbeien of stukjes banaan, enzovoort. Houd altijd in je achterhoofd dat een hoog vezelgehalte voor konijnen zeer belangrijk is. In zowel groente als fruit is het suikergehalte (in de meeste gevallen) hoger dan het vezelgehalte. Een stukje appel om de vitamine C inname te verhogen is gezond, maar in grotere hoeveelheden doe je meer kwaad dan goed, dus pas altijd op.

Lekkernij
Je konijn verwennen met wat lekkers is altijd leuk. Maar kies bij voorkeur voor een gezond tussendoortje. Een knaagsteen om de tanden af te slijpen raden wij af vanwege het hoge kalkgehalte wat problemen kan geven in de urinewegen. Kies eerder voor bijvoorbeeld wilgentakken, ook een goede voederbron en konijnen vinden het geweldig om ermee te slepen en eraan te knagen. Daarnaast zijn er verschillende gedroogde kruidenmixen bij dierenwinkels te verkrijgen die als extraatje kunnen dienen. Kies liever voor deze gezonde snacks of een stukje groente of fruit dan voor de ‘konijnensnoep’. Brood mag in beperkte mate ook gegeven worden.

Onthoud
De basisregel is dus altijd, het vezelgehalte moet hoger zijn dan het suiker/eiwitgehalte van de voeding. Hooi is essentieel, een veel gemaakte fout is het extra voeren van appels/groente/brokken wanneer het hooi even op is. Geef liever tijdelijk wat minder voeding en zorg dat er hooi komt. Konijnen hebben zeer gevoelige darmen en eenmaal uit balans is het zeer moeilijk dit te herstellen. Hoe je het voeder ook samenstelt, voorkom een abrupte wijziging. Ook het plaatsen van een konijn op gras mag niet van de ene op andere dag plaatsvinden.

Hieronder volgt een voorbeeld van een goede voedersamenstelling per dag voor een dwergkonijn:

  • Onbeperkt water
  • Onbeperkt hooi (en stro)
  • 30-40g konijnenbrokken (niet gemengd)
  • Paar stukjes wortel/witlof en een kwart appel
  • eens in de paar weken nieuwe wilgentakken

Tot slot
De basisregel voor voldoende ruwe celstof zal ondertussen goed in je hoofd zitten. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt als je het dieet voor jouw konijn samenstelt gaat dit helemaal goedkomen. Een konijn is een huisdier wat gemakkelijk wordt aangeschaft en door middel van dit artikel hopen we ook dat je op de hoogte bent gebracht van de juiste voeding, die dit lieve gezelschapsdier erg hard nodig heeft.