Dit is Bo, een gesteriliseerd teefje (boomer) van 7 jaar en 3 maanden oud. Bo krijgt weinig lichaamsbeweging, haar baasjes gaan dagelijks aan de riem met haar wandelen in het park wat achter hun huis gelegen is. Een boomer hondje heeft geen standaard gewicht aangezien het geen ‘echt’ ras is maar een lijn van een bepaald type hondjes (kruisingen). Een boomer hondje heeft daardoor geen standaard gewicht, maar kan variëren van 4 tot 8 kg.
Bo is gek op tussendoortjes.

Bo is gek op tussendoortjes.

Bo is 8,7 kg en is dus te zwaar. Op dat moment moeten we het juiste gewicht schatten, we voelen hiervoor naar de ruggenwerveluitsteeksels en de ribben. Deze zijn bij Bo moeilijk te voelen, ze liggen diep in het vet. Daarnaast zien we dat de buik maar een klein beetje dieper ligt dan de borst. We schatten het juiste gewicht voor Bo op 6 kg. Vanuit dit gewicht kunnen we een berekening maken volgens het schema in het artikel ‘Stappenplan: Hoe houd ik mijn hond op het juiste gewicht?’.

Bo krijgt het bovenstaande aan voeding per dag.

Bo krijgt het bovenstaande aan voeding per dag.

we gaan het opsommen:

 • 42 g brokken per dag
 • 10 g hondenkoekjes
 • één lepel pudding
 • een half speculaasje
 • stukjes vlees van tafel (zo’n 20 g)
 • twee plakjes ham
 • vier stukjes van koeken tijdens het koffiedrinken
 • één of twee kauwstaafjes van 6 g (1,5 per dag)

Bo krijgt dus heel veel tussendoortjes. We gaan nu het stappenplan volgen. We beginnen met het bepalen van het advies op het pak, voor een hond van 6 kg is dat 130 g voer per dag.

 • Stap 1 | 130 x 0,7 = 91
 • Stap 2 | geen correctie
 • Stap 3 | 91 – 11 – 9 – 5 – 8 – 20 – 10 = 19 (tussendoortjes in mindering gebracht)

Dit is geen gezond patroon. Wanneer alle tussendoortjes gegeven blijven worden zou Bo nog maar 19 gram brokken per dag mogen hebben. Een optie zou bijvoorbeeld zijn om een aantal tussendoortjes van het dieet te schrappen.

Op deze manier kun je zelf spelen met het aantal tussendoortjes dat je eraf haalt.

Op deze manier kun je zelf spelen met het aantal tussendoortjes dat je eraf haalt.

Zoals hierboven te zien is zou het nog beter zijn als we de tussendoortjes eraf halen en de voeding volledig uit brokken laten bestaan (91g brokken).

Zoals hierboven te zien is zou het nog beter zijn als we de tussendoortjes eraf halen en de voeding volledig uit brokken laten bestaan (91 g brokken).

Er is hier dus duidelijk te zien waardoor Bo te dik is geworden. Bo krijgt omgerekend (met tussendoortjes) 23 g aan brokken te veel, wat voor een klein hondje heel veel is (25% te veel). Door dagelijks de juiste hoeveelheid voeding te geven moet Bo weer richting het juiste gewicht gaan.


Mac
Mac is een gecastreerde reu (beagle) van 9 jaar oud. De baasjes van Mac gaan dagelijks een stukje met hem wandelen en één of twee keer in de week een wandeling door de bossen. Echter valt Mac nog steeds onder de categorie ‘weinig beweging’. Een beagle heeft een gewicht tussen de 11 en 15 kg, Mac heeft een schouderhoogte dat hoger is dan de gemiddelde beagle.

Mac is 25 kg, de ruggenwerveluitsteeksels en ribben zijn amper tot niet te voelen en we zien geen hoogteverschil tussen borst en buik. Mac heeft een schouderhoogte van 45 cm in plaats van 37 cm (gemiddelde beagel). We gaan dus uit van een iets hoger gewicht dan aangegeven. We nemen 18 kg als optimaal gewicht dat Mac zou moeten wegen.

Mac krijgt 350 g voer per dag, dit is de hoeveelheid die het pak aangeeft voor een hond van 25 kg. Hier wordt dus vaak de fout gemaakt om de hond te voeren op het gewicht dat hij momenteel heeft en niet op het gewicht dat hij zou moeten hebben. We gaan nu het stappenplan volgen, we gaan uit van de hoeveelheid brokken aangegeven op het pak voor een hond van 18 kg = 270 g.

Stap 1 | 270 x 0,8 = 216 g
Stap 2 | Geen correctie
Stap 3 | Geen correctie

Mac mag volgens het stappenplan slechts 216 g in plaats van de gegeven 350 g. Daarbij ‘steelt’ Mac geregeld tussendoortjes en is het dus logisch dat Mac met dit dieet te dik is geworden. Het wordt moeilijk om dit af te bouwen omdat Mac gewend is aan een grote hoeveelheid voer. Een tip zou kunnen zijn om het langzaam af te bouwen waarbij de hoeveelheid voer aangevuld kan worden met sperziebonen. 10 g sperziebonen bevat 24,4 Kcal, wanneer we dit omrekenen naar de hoeveelheid brokken die in mindering gebracht dient te worden is dat 24,4 x 0,28 = 6,8 g. Ofwel we kunnen 100 g sperziebonen geven tegenover 7 g brokken. Dit kan dus mooi dienen als maagvulling. Let er wel op dat de bonen goed geprakt door het voer gaan om te voorkomen dat de hond problemen krijgt met de vertering. Bouw de hoeveelheid sperziebonen langzaam op en de hoeveelheid brokken af.

We streven ernaar hier in de toekomst nog meer voorbeelden aan toe te voegen. We hopen met deze praktijk voorbeelden meer duidelijkheid te hebben gegeven aan het stappenplan.

Geef je reactie op dit artikel