Een kitten aangeschaft?

Vaccineren en titeren
Na de geboorte zijn kittens door het drinken van moedermelk beschermd tegen ziektes. Deze bescherming gaat langzaam verdwijnen. Vanaf 9 weken leeftijd beginnen we daarom met het vaccineren van kittens, zodat zij zelf bescherming gaan opbouwen. Dit gaat volgens onderstaand schema:
Kattenziekte en niesziekte
Kattenziekte en niesziekte
Niesziekte
Kattenziekte

De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor titeren. Bij titeren wordt er een klein beetje bloed afgenomen en vervolgens bekeken hoeveel antistoffen (bescherming) daarin aanwezig zijn. Titeren kan daarom gebruikt worden om op maat te vaccineren: op het moment dat de antistoffen laag zijn (doordat de bescherming van de moeder verdwijnt) wordt de pup gevaccineerd. Ook kan titeren een aanvulling zijn op de standaard vaccinaties: op 16 weken leeftijd kunnen we zien of de kittenvaccinaties zijn aangeslagen en de kitten dus zelf voldoende bescherming heeft opgebouwd.

Extra vaccinaties
Naast de standaard vaccinaties zijn er optionele vaccinaties die tegelijk of los van de standaard vaccinaties gegeven kunnen worden:

  • Neusenting voor katten: Deze wordt geadviseerd voor katten welke in grotere groepen leven of naar een pension gaan (door sommige pensions zelfs verplicht). Deze vaccinatie kan vanaf 5 weken leeftijd gegeven worden en is 1 jaar geldig.
  • Rabiës/hondsdolheid: Deze is verplicht wanneer je de kat meeneemt naar het buitenland. Deze vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en heeft een inwerktijd van 3 weken. De vaccinatie is daarna 3 jaar geldig. Om naar het buitenland te mogen moet een kat ook gechipt worden en in bezit zijn van een paspoort.

Chippen
Ons advies is om je kitten altijd te laten chippen en te registreren, ook wanneer zij niet naar buiten gaan. Jaarlijks komen er vele zeer sociale katten in het asiel terecht omdat de eigenaar niet te herleiden is. De chip kan tijdens de vaccinatie of tijdens de castratie (slapend) geplaatst worden.

Ontworming en ontvlooiing
Elke kitten komt via de moeder in aanraking met wormen. Daarom is het belangrijk om een kitten frequenter te ontwormen dan een volwassen kat. Voor het ontwormen wordt doorgaans het onderstaande schema aangehouden:

Elke twee weken ontwormen.
Elke maand ontwormen

Elke drie maanden ontwormen.

Om besmetting met vlooien en teken te voorkomen kan preventief ontvlooid worden. Hoewel teken enkel in de vorstvrije periodes voorkomen zien we vlooien het gehele jaar door, de temperatuur binnen in huis is hoog genoeg om vlooieneitjes uit te laten komen. Voor uitgebreide informatie omtrent de verschillende producten kun je terecht bij onze assistente.

Voeding
Kittens moeten nog veel groeien en hebben daarvoor genoeg bouwstoffen nodig. Daarom is het advies om een goede kwaliteit kittenbrok te geven, zodat alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Natvoeding en extra’tjes mag wel maar moet eerder als snoepje gezien worden.

Steriliseren en castreren
Vaak worden de termen steriliseren en castreren gebruikt, waarbij met steriliseren het onvruchtbaar maken van poezen en met castreren het onvruchtbaar maken van katers wordt bedoeld. Eigenlijk gaat het in beide gevallen om een castratie: we halen namelijk de hormoonproducerende organen (de eierstokken en de testikels) weg.

Katers die niet gecastreerd zijn kunnen in huis gaan sproeien, lopen meer risico op bijtwonden en abcessen (drang tot territorium verdedigen) en kunnen (zwerf)poezen zwanger maken. Om deze redenen adviseren wij een kater te laten castreren rond een leeftijd van 6 maanden.

Poezen die niet gecastreerd zijn kunnen uiteraard zwanger raken. Maar ook al blijven poezen binnen en ben je niet van plan om ermee te fokken adviseren wij castratie rond een leeftijd van 6 maanden. Poezen die op tijd gesteriliseerd zijn hebben aanzienlijk minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd en kunnen geen baarmoederontsteking ontwikkelen.

Zorgplan en verzekering
Gedurende het leven van je kat zul je voor (hoge) kosten bij de dierenarts komen te staan. Hierbij gaat het om de preventieve zorg (denk aan vaccinaties, ontwormen en ontvlooien) en de curatieve zorg (als uw dier ziek is en hiervoor een behandeling nodig heeft). Onder preventieve zorg verstaan we de kosten die je verwacht te maken. Speciaal voor deze kosten hebben wij een zorgplan ontwikkeld, waarin u het bedrag voor de preventieve zorg maandelijks betaald en daarbij een korting ontvangt op het totale bedrag. Voor meer informatie over het zorgplan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Voor de curatieve zorg kunt u nadenken over een verzekering voor je huisdier. Er zijn meerdere aanbieders van deze verzekeringen en het is belangrijk dat u deze vergelijkt en degene kiest die het beste bij u past.

Lees hier alles over ons zorgplan

Plan hieronder snel en gemakkelijk een afspraak voor de zorg van je kitten.

Volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.