Een puppy aangeschaft?

Vaccineren en titeren

Na de geboorte zijn pups door het drinken van moedermelk beschermd tegen ziektes. Deze bescherming gaat langzaam verdwijnen. Vanaf 6 weken leeftijd beginnen we daarom met het vaccineren van pups, zodat zij zelf bescherming gaan opbouwen. Dit gaat volgens onderstaand schema:

Hondenziekte, parvovirus

Parvovirus en ziekte van weil
Kennelhoest

Hondenziekte, leverziekte, parvovirus en
ziekte van weil
Evt. hondsdolheid

De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor titeren. Bij titeren wordt er een klein beetje bloed afgenomen en vervolgens bekeken hoeveel antistoffen (bescherming) daarin aanwezig zijn. Titeren kan daarom gebruikt worden om op maat te vaccineren: op het moment dat de antistoffen laag zijn (doordat de bescherming van de moeder verdwijnt) wordt de pup gevaccineerd. Ook kan titeren een aanvulling zijn op de standaard vaccinaties: op 16 weken leeftijd kunnen we zien of de puppyvaccinaties zijn aangeslagen en de pup dus zelf voldoende bescherming heeft opgebouwd.

Ontworming en ontvlooiing
Elke pup komt via de moeder in aanraking met wormen. Daarom is het belangrijk om vooral op jonge leeftijd regelmatig te ontwormen, als de infectiedruk het hoogst is. Voor het ontwormen wordt doorgaans het onderstaande schema aangehouden:

Elke twee weken ontwormen.
Elke maand ontwormen
Elke 3 maanden ontwormen.

Om besmetting met vlooien en teken te voorkomen kan er preventief ontvlooid worden. Dit geldt niet alleen in de warme maanden, maar ook in herfst en winter, omdat de temperatuur binnen in huis hoog genoeg is voor eitjes om uit te komen. Wij kunnen u uiteraard uitgebreid adviseren over de verschillende producten in ons assortiment.

Voeding en beweging
Pups moeten nog veel groeien en hebben daarvoor genoeg bouwstoffen nodig. Daarom is het advies om een puppyvoer te geven wat geschikt is voor het formaat hond, zodat alle noodzakelijke voedingsstoffen in de goede verhouding aanwezig zijn. Wat betreft beweging is het belangrijk om de gewrichten langzaam te belasten, vooral bij grote honden kan dit gewrichtsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Handig hiervoor is de richtlijn van 1 minuut per levensweek (een pup van 10 weken mag dus 10 minuten per wandeling lopen).

Steriliseren en castreren
vaak worden de termen steriliseren en castreren gebruikt, waarbij met steriliseren het onvruchtbaar maken van teven en met castreren het onvruchtbaar maken van reuen wordt bedoeld. Eigenlijk gaat het in beide gevallen om een castratie: we halen namelijk de hormoonproducerende organen (de eierstokken en de testikels) weg. Bij reuen zijn er geen medische redenen om op jonge leeftijd te castreren. Daarom raden wij aan om alleen te castreren op het moment dat de hormonen het gedrag zodanig beïnvloeden dat het voor de hond en/of zijn baasjes storend wordt. In dat geval kan er eventueel eerst chemisch gecastreerd worden, door middel van een implantaat onder de huid wat tijdelijk werkt, om het effect op het gedrag te beoordelen. De testikels kunnen ook door middel van een operatie (definitief) verwijderd worden. Teven kunnen ten gevolge van de hormonen melkkliertumoren en een baarmoederontsteking ontwikkelen. Daarom raden wij aan om uw teef te steriliseren, als u geen nestje met haar wilt fokken. Om melkkliertumoren te voorkomen is het belangrijk om dit op jonge leeftijd te doen: hoe minder vaak de teef loops is geweest, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren. Voor het voorkomen van een baarmoederontsteking is de leeftijd niet van belang. We raden u wel aan om uw teef minstens 1 keer loops te laten worden, omdat de hormonen ook belangrijk zijn in de ontwikkeling van het geslachtsapparaat.

Zorgplan en verzekering
Gedurende het leven van uw hond kunt u voor kosten bij de dierenarts komen te staan. Hierbij gaat het om de preventieve zorg (denk aan vaccinaties, ontworming en ontvlooiing) en de curatieve zorg (als uw dier ziek is en hiervoor een behandeling nodig heeft). Preventieve zorg zijn meer de kosten die u sowieso verwacht te maken. Voor deze kosten hebben wij een zorgplan ontwikkeld, waarin u het bedrag voor de preventieve zorg maandelijks betaald en een korting krijgt op het totale bedrag. Voor meer informatie over het zorgplan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Voor de curatieve zorg kunt u nadenken over een verzekering voor uw huisdier. Er zijn meerdere aanbieders van deze verzekeringen en het is belangrijk dat u deze vergelijkt en degene kiest die het beste bij u past.

Lees hier alles over ons zorgplan

Plan hieronder snel en gemakkelijk een afspraak voor de zorg van je pup.

Volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.